En av våra storsäljare på Matería är chiapudding. Chiapuddingen gör vi med egen mixad mandelmjölk och chiafrö, till puddingen serverar vi hallon och tranbär. Chiapuddingen är glutenfri och vegan.Men vad är chiafrön? Den fråga får vi lite titt som tättChiafrön har tusenåriga traditioner bland indianer i sydamerika och odlas på höga höjder i Anderna. Chiafrön har en höga halt av omega-3, kostfiber, högkvalitativt protein, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Fröet har ettlågt GI värde och ger en jämn blodsockernivå. Det binder upp till 12 gånger sin egen vikt av vatten, vilket underlättar matsmältningen och förbättrar vätskebalansen. En nackdel med den omega-3 som finns i chiafrön är att den är i form av alfa-linolensyra. För att kroppen ska kunna ta nytta av denna typ av fett behöver den först omvandla ALA-fettet till DHA- eller EPA-fett, vilket kroppen inte gör särskilt effektivt. Därför anses omega-3 från lax och annan fet fisk vara en mer potent form av omega-3. Så sluta inte äta god, fet fisk, den behöver du också. Chiapuddingen är god och nyttigt och du håller dig ohungrig väldigt länge efter frukost. Så här gör du chiapudding: Blanda 2 msk chiafrön med 1½ dl mandelmjölk och ½tsk vaniljsocker. Vispa, låt stå 15 minuter så fröna sväller lite grann, vispa igen. Låt sedan stå i kylen över natten. Ät med färsk frukt eller bär eller varför inte tranbär och hallonPriset på Chiafrön variera från 180 kr/kg till 500 kr/kg. Snygga förpackningar och populära, trendiga varumärken passar på att ta rejält betalt så kolla priset innan du köper dina frön. #chiafrön #materia_majorna


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *