Kafferostare Per Nordby


Vi får vårt kaffe från kafferostare Per Nordby. Till vårt varma kaffe använder vi hans böna Primavera och espressoblandningen Plus minus 20°. Vi säljer också hans övriga bönor.

Per Nordby PrimaveraPer Nordby Espresso Plusminus

Primavera – kaffe från Brasilien

Primavera är ett våtförädlat kaffe vilket ger kaffet en ren, transparent smak. Kaffet har en blommig syra och en lång karamellsöt eftersmak och smak av mörk choklad.  Det kommer från gården Primavera som drivs av Ricardo Tavares, som i sin tur tog över den efter sin far. Kaffet plockas för hand, våtförädlas och torkas på upphöjda bäddar.

Böntyp: röd och gul Catuaí
Region: Chapadas de Minas, Minas Gerais
Producent: Ricardo ”Moita” Tavares
Behandling: Våtförädlat och torkat på upphöjda bord

Espresso plus minus 20°

Per har velat skapa en espressoblanding som är balanserad och mjuk, men som ändå har en komplexitet och unik karaktär och tillräckligt mycket sötma och kropp för att kunna ta plats i kombination med mjölk. Han bygger sin blandning på det kaffe som är i säsong och som han har hemma för tillfället.

Namnet? Plocka fram en jordglob och leta upp ekvatorn. Om du mäter ut 20 breddgrader norr och söder om ekvatorn så har du hittat kaffebältet. Allt kaffe i världen växer här, kring ekvatorn, ±20 grader.

Innehåll:

50% Balmaadi, Indien

50% Santa Teresa, Nicaragua

 

Pers filosofi

Så här skriver Per om sin kaffefilosofi:

“För mig är kaffe ett njutningsmedel och jag vill att det ska smaka gott. Därför är det smaken som avgör vilket kaffe jag väljer att jobba med.

För att få ett gott kaffe är det viktigt med en bra råvara. Därför jobbar jag så direkt som möjligt med kunniga och stolta producenter som delar samma passion som jag och som strävar efter att producera ett så bra kaffe som möjligt.

För en producent handlar passion för kaffe inte om drycken utan om bäret, busken, jorden, gården och familjen. Därför blir omgivningen de jobbar i och personerna de jobbar med viktiga för att skapa en hållbar produkt. Gott kaffe kan bara produceras under goda förhållanden. Direkt handel ger en långsiktig hållbarhet och en transparens i handelskedjan som inte kan bytas ut mot certifikat eller märkningar. Stoltheten hos producenterna bakom produkten kan inte mätas i pengar.

Kaffe är en dryck med en enorm smakpotential. Dessa smaker ligger latent i bönan och mitt jobb som kafferostare är att lyfta fram de aromer som gör varje kaffe unikt. Jag vill inte tillföra nya smaker genom att rosta mörkt och jag vill inte skapa en homogen mellanrostad blandning som hela tiden smakar samma sak. Kaffets resa från fält till fika är lång och komplicerad. Jag vill att producentens hantverk ska lysa igenom när kaffet bryggs. När jag lyfter fram kaffets personlighet under rostningen får du som dricker kaffet en större skatt att utforska.”